Honing gezond, of toch niet?

Honing gezond, of toch niet?

Is honing een gezonde keuze, of kun je het beter vermijden? De één zegt dat het geen kwaad kan, terwijl anderen het afraden indien je wilt afvallen. Veel mensen doen honing in de thee, maar al jaren is er een discussie gaande rond dit oudste zoetproduct ter wereld. In dit artikel zal ik iets dieper ingaan op het gebruik van honing, en leg ik uit of honing gezond is.

HOE WORDT HONING GEMAAKT?

Honing is een natuurlijk product, het werd waarschijnlijk al zoín 150 miljoen jaar geleden voor het eerst geconsumeerd door onze voorouders. Honing wordt gemaakt door honingbijen. Het begint bij de verzameling van nectar. Bijen halen nectar bij bloeiende bloemen en slaan dit tijdelijk op in hun honingzak. In deze zak wordt de nectar omgezet in honing. De bij vliegt naar een honingraat en vult deze met de zojuist gemaakte honing. Vervolgens kan een imker deze honing verzamelen en bereiden voor menselijke consumptie.

IS HONING GEZOND OF NIET?

Honing kenmerkt zich door zijn zoete smaak. Dit komt door de vele suikers die honing bevat. Zoín 80% van de honing bestaat uit suiker. Het mag dan misschien een natuurlijke zoetstof zijn, er zitten evenveel calorieÎn in als witte suiker. Wie wilt afvallen moet dus niet denken dat je van honing minder aankomt dan van suiker. Wel is het zo dat honing meer vitamine C en mineralen bevat dan suiker. Volgens sommigen bevat honing geneeskrachtige werkingen en zou het goed zijn voor je weerstand. Wellicht dat hier een bron van waarheid inzit. Het is dus niet verkeerd om af en toe honing in plaats van suiker te nemen, maar besef wel dat het net zo dikmakend is als suiker.

HONING EN BABY’S

In enkele gevallen kan honing zelfs heel ongezond zijn. Babyís tot 12 maanden moeten zeker geen honing eten. Dit staat ook altijd op de verpakking van honing vermeld. In honing kunnen namelijk sporen van de clostridum bacterie voorkomen. Babyís hebben nog niet genoeg afweerstoffen om deze bacterie tegen te gaan, en het eten van honing kan dan botulisme veroorzaken. Deze ziekte kan verlammingen en spierzwakte tot gevolg hebben. Vanaf 1 jaar moeten kinderen genoeg afweerstoffen hebben om veilig honing te kunnen eten.

CONCLUSIE: HONING (ON)GEZOND

Beren zijn er gek op. Veel mensen ook. Honing is een lekkere zoetstof die je kunt gebruiken in vele gerechten of simpelweg op brood kunt smeren. Volgens velen heeft het een helende werking en het bevat daarnaast vitamine C en mineralen. Af en toe honing nuttigen kan zeker geen kwaad, maar bedenk wel dat je er evenveel van aankomt als suiker. Kies bij voorkeur voor een biologische honing van goede kwaliteit, het liefst direct van de imker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *