Is bakken in kokosolie gezond?

Is bakken in kokosolie gezond?

Is kokosolie gezond of niet? Het voedingscentrum zegt van niet, maar veel experts zijn het hier niet mee eens. In dit artikel ga ik dieper in op het gebruik van kokosvet om in te bakken en zal ik uitleggen waarom dit de gezondste keuze is.

Wat is kokosvet?

Kokosvet wordt gemaakt van, hoe kan het ook anders, de kokosnoot. Het gedroogde witte vruchtvlees wordt uitgeperst, en levert een olie op dat in Nederland stolt bij kamertemperatuur. Kokosvet, wordt ook wel kokosolie genoemd. Je kunt het niet alleen gebruiken voor het bereiden van voedsel, het is ook een verzorgingsproduct voor je huid en in je haar.

Wat is het verschil tussen kokosvet en kokosolie?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, kokosvet en kokosolie zijn hetzelfde product. Afhankelijk van de temperatuur is het product vloeibaar of hard. Dit omslagpunt ligt ongeveer bij 25 graden. Als onbewerkte kokosvet warmer wordt dan 25 graden wordt het vloeibaar, en spreekt men over kokosolie. Er is inhoudelijk dus geen verschil tussen kokosvet en kokosolie.

Is kokosvet gezond?

Is kokosvet gezond of ongezond? Veel mensen vragen zich af of het gezond is om kokosvet te gebruiken. In de jaren 50 is een onderzoek gedaan naar kokosvet, waar naar voren kwam dat er veel verzadigde vetzuren in kokosvet zitten. Men kan in zijn algemeenheid stellen dat verzadigde vetten de verkeerde vetten zijn, en onverzadigde vetten de gezonde vetten. Er werd dus al snel het stempel ‘ongezond’ op kokosolie geplakt. Echter, nader onderzoek wees uit dat de meeste vetten in kokosolie zijn opgebouwd uit zogenaamde Medium Chain Tryglyceride’s (MCT’s). Dit zijn vetten welke goed zijn bij het afvallen, omdat ze niet kunnen worden omgezet in lichaamsvet. Ook verhogen MCT vetten het energie verbruik, verminderen ze de eetlust en verhogen ze je uithoudingsvermogen. Ook blijkt dat de MCT vetten uit kokosvet het slechte cholesterol naar beneden helpen. Reden genoeg dus om voor kokosolie te kiezen in plaats van olijfolie, of erger nog roomboter.

Is olijfolie niet gezond dan? Jawel, olijfolie is zeker gezond, maar minder geschikt om in te bakken. De verbrandingstemperatuur van olijfolie ligt veel lager dan dat van kokosolie. Hierdoor verandert de samenstelling bij het verhitten, iets wat bij kokosolie pas bij 800 graden celcius gebeurd. Gebruik olijfolie dus bijvoorbeeld in een salade, en kokosolie om mee te bakken.

Veel mensen denken dat ze dik worden bij een teveel aan vetten. Maar vetten zijn juist een brandstof die het lichaam energie geeft, mits je er natuurlijk niet overdreven veel van nuttigt. Koken in kokosvet is dus zeker gezond te noemen, en ik raad je ook aan om dat vanaf nu te doen. De enige vraag die jou misschien nog rest is; waar is kokosolie te koop? Je kunt het kopen bij de biologische winkel of natuurlijk in een online webwinkel. Let er wel op dat je kiest voor een variant die NIET ontgeurd is. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *