Wat is een gezond ontbijt?

Wat is een gezond ontbijt?

gezond ontbijt

Een gezond ontbijt is belangrijk voor een goede start van de dag, maar wat is een gezond ontbijt? In dit artikel leg ik je uit op welke manier je de dag goed kunt beginnen en geef ik je een aantal tips, recepten en voorbeelden voor een gezond ontbijt.

Je hebt het vast al vaak gehoord, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Waarom? Omdat je lichaam al 8 uur lang geen eten of drinken heeft gehad. Je bent uitgedroogd, en je bloedsuikerspiegel is erg laag. Je hebt weinig energie en de hele dag veel te doen, dus juist dan is het belangrijk om je voorraden weer aan te vullen!

Een goed ontbijt helpt daarnaast ook nog eens bij het verliezen van gewicht. Mensen die het ontbijt overslaan, nemen vaak al een snack voor de lunch, en eten de gehele dag door ongezonde tussendoortjes. Ontbijten is dus iets wat je zeker niet moet overslaan. Het hoeft niet lang te duren, als je een kwartier eerder opstaat heb je vaak al genoeg tijd om gezond te beginnen aan de dag.

Waar bestaat een gezond ontbijt uit?

Gesteld kan worden dat een goed ontbijt aan een aantal behoeften moet voldoen. Ten eerste is het belangrijk dat het voldoende eiwitten biedt. Eiwitten geven je een vol gevoel, en zijn belangrijk voor het herstel van je spieren. Daarnaast brengt het je stofwisseling op gang. Zorg dus dat je de nodige eiwitten binnenkrijgt.

Vezels zijn een tweede belangrijk element. Net als eiwitten brengen deze je stofwisseling op gang, en zijn ze onmisbaar in een goed ontbijt. Je kunt veel vezels binnenkrijgen door te kiezen voor volkorenproducten en fruit.

Complexe langzame koolhydraten zijn een ander onmisbaar onderdeel. Complexe koolhydraten geven je langer een vol gevoel, doordat ze de bloedsuikerspiegel langzaam laten stijgen. Je vindt ze in volkorenbrood, havermout en muesli. Let dan wel op dat er geen extra suiker is toegevoegd aan deze producten.

Tot slot is het belangrijk je vochtbalans weer aan te vullen. Drink koffie, thee of een glas melk. Uiteraard geen suiker in de koffie of thee. Een glas vruchtensap kan ook, maar hier zitten vaak wel veel (toegevoegde) suikers in, pas daar dus erg mee op. In een glas sinaasappelsap zit vaak meer calorieën dan in een glas bier!

Tips voor een gezond ontbijt

Breng variatie aan in je ontbijt. Dit zorgt voor de nodige wisseling aan voedingsstoffen en voorkomt dat het ontbijt saai wordt.

Magere yoghurt of kwark is een goed ingrediënt voor het ontbijt. Het zit vol eiwitten, zorgt voor een verzadigd gevoel en bevat weinig snelle suikers.

Vind je eieren lekker? Neem dan gerust meerdere dagen per week een ei bij het ontbijt. Zolang je matig zout strooit op het ei is dit een gezond product!

Aan sommige producten, zoals krokante muesli, is chocola of suiker toegevoegd. Dit is absoluut niet gezond en kun je beter vermijden.

Meng granen als tarwevlokken haver- of gerstevlokken met noten of pitten voor een gezond ontbijt. Hazelnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, rozijnen, gebroken lijnzaad, chiazaad en gedroogde abrikozen zijn allemaal erg gezond. Meng het eens per week en bewaar het in een doos.

Brinta is ook een goede starter zonder toegevoegde suikers. Kies dan wel voor de originele versie en niet de ‘wake up’ variant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *