Is popcorn gezond, of kun je het beter mijden?

Is popcorn gezond, of kun je het beter mijden?

Hoe gezond is popcorn, een vraag die mij dikwijls gesteld wordt. Deze echte ‘bioscoop-snack’ zou bijna 6000 jaar geleden ontstaan zijn in Mexico. Waarschijnlijk eerst per ongeluk, en later met opzet poften zij mais op hete stenen. Het werd daar niet alleen gebruikt als eten, maar het werd ook verwerkt in sieraden zoals kettingen en ringen. Voor veel mensen is het echter nog steeds onduidelijk of popcorn in een dieet past, of dat je het beter kan vermijden als je wilt afvallen. In dit artikel hoop ik jullie voor eens en altijd een antwoord te geven op de vraag ‘Is popcorn gezond?’

Is popcorn gezond of ongezond?

Popcorn wordt gemaakt van mais. Doordat mais veel zetmail bevat poft het bij hoge temperaturen, waardoor de welbekende popcorn ontstaat. Vaak gebeurt dit in boter of olie. Na het poffen wordt de popcorn veelal op smaak gebracht met zout of suiker. We kunnen stellen dat popcorn een van de gezondere snacks is, die je best een paar keer per jaar kunt nemen. Het is een betere keuze dan chips of koekjes. Toch is het zo dat mais een relatief hoge glycemische index heeft. Dat betekent dat het zorgt voor meer schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Daarentegen bevat popcorn wel weer veel vezels die helpen bij een goede darmwerking. Ook blijkt uit recent onderzoek dat popcorn anti-oxidanten in de vorm van polyfenolen bevat. Mijn conclusie zou daarom zijn dat je best een paar keer per jaar popcorn mag eten zonder je schuldig te hoeven voelen over je gezondheid.

Zout of zoet?

De zoete variant bevat meer calorieën dan de zoute popcorn. Wie het dus vooral om de lijn te doen is kan beter kiezen voor de zoute variant. Hoewel je van zout niet dik wordt, is het uiteraard niet gezond om te veel zout binnen te krijgen. Aangezien de meeste mensen op een dag al te veel zout binnenkrijgen dien je ook zoute popcorn niet in extreme hoeveelheden te eten.

Zelf popcorn maken

Als je gezonde popcorn wilt eten dan kun je deze natuurlijk het beste zelf maken. Magnetron-popcorn is een stuk minder gezond, omdat het vaak meer boter of olie bevat. Daarnaast bevat magnetron-popcorn soms diverse e-nummers. Zelfgemaakte popcorn bereid je gemakkelijk en het is zelfs heel leuk om te doen. Koop biologische popcornmais en pof deze in een pan. Gebruik wat kokosolie in plaats van boter of olijfolie, en binnen een handomdraai heb je zelfgemaakte popcorn. Deze kun je vervolgens op smaak brengen met een klein beetje zout of honing. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *