Waarom roomboter gezonder is dan margarine

Waarom roomboter gezonder is dan margarine

Roomboter heeft bij velen het imago van een ongezond product. Maar is dat wel terecht? Zelf ben ik van mening dat je beter roomboter kunt smeren dan margarine. In dit artikel probeer ik je uit te leggen waarom ik dat vindt. Waarschijnlijk kies je dan bij de wekelijkse boodschappen, net als ik, niet meer voor margarine.

Wat is margarine?

In tegenstelling tot boter is margarine geen zuivelproduct. Het wordt gemaakt van onder andere plantaardige olie, vet, en water. Het goedje is eind 19e eeuw bedacht door Napoleon, als alternatief voor boter.

Eén van de eigenschappen van margarine is dat het nauwelijks bederft. Voor Napoleon was dat een groot voordeel, omdat zijn soldaten vaak lang onderweg waren. Tegenwoordig beschikken we natuurlijk gewoon over een koelkast, en is dit veel minder belangrijk. Eigenlijk moet er al een lichtje bij je gaan branden als iets niet bederfelijk is. Als margarine zo onvoedzaam is dat zelfs bacteriën er niet willen groeien, dan kan het nooit veel toevoegen aan je lichaam.

Door de jarenlange reclame’s op tv zijn we gaan geloven dat margarine veel gezonder is dan boter. Dit is puur een effect van de miljoenen euro’s die de voedselindustrie aan de marketing besteed. In werkelijkheid is het een dood product met een heleboel industriële toevoegingen (kunstmatige kleurstoffen, emulgatoren, aroma’s, e-nummers, enzovoort).

Wat is roomboter?

Roomboter is een natuurproduct gemaakt van rauwe melk. De naam zegt het al, een van de bestanddelen van boter is room. Deze room wordt gemaakt door melk te centrifugeren, het zogenaamde afromen. Dan begint het karnen, dat is te vergelijken met het kloppen van slagroom. Hierbij wordt het vocht uit de room geslagen. Tot slot wordt de boter gekneed, en wordt er zuursel toegevoegd. Het is eigenlijk een heel eenvoudig proces, wat op veel boerderijen ook nog traditioneel wordt gedaan.

Roomboter bevat iets meer verzadigde vetten dan margarine, maar je lichaam weet deze vetten prima om te zetten in bouwstenen. Al vaker heb ik gezegd dat vet niet persé slecht voor je is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld pure suikers). Vitamines hoeven er niet aan toegevoegd te worden, want die zitten er van nature al in.

Waarom je beter voor roomboter kunt kiezen

Stel jezelf de vraag; wil ik een fabrieksmatig bewerkt product eten of een natuurlijk product? Wil ik een product met een waslijst aan ingrediënten, of een product dat slechts enkele ingrediënten bevat? Het zal je misschien verrassen, maar het aantal calorieën in roomboter en margarine is ongeveer gelijk aan elkaar.

Als je de keuze aan mij voorlegt dan ga ik 100% voor het natuurlijke product. Daarnaast vindt ik persoonlijk de smaak van roomboter ook nog eens een stuk lekkerder. Hier geniet ik elke dag weer van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *