Welke oefeningen moet je doen voor een platte buik?

Welke oefeningen moet je doen voor een platte buik?

Hoe krijg je een platte buik? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. We doen elke week mee aan het buikspierkwartiertje in de sportschool, maar krijgen geen strakke buik. Hoe kan dit, en belangrijker nog, hoe krijgen we dan wel een dunne buik? In dit artikel geef ik je graag wat uitleg en antwoorden op deze vragen.

Laat ik je eerst maar eens uit een droom helpen, een platte buik in 1 week krijgen is niet mogelijk. Tenzij je natuurlijk een van de gelukkigen bent die al een six-pack heeft. Maar niet getreurd, want met de juiste handelingen en een beetje doorzettingsvermogen is het voor iedereen mogelijk dat buikvet weg te werken, en een blijvende platte buik te krijgen.

Dus hoe krijg je nu die platte buik?

Iedereen heeft buikspieren, dat is een ding dat zeker is. Bij de meeste mensen zijn deze echter niet zichtbaar, omdat ze verborgen zitten achter een (dikke) laag lichaamsvet. Het doen van buikspieroefeningen zal deze laag niet doen verdwijnen, want je kunt lichaamsvet niet plaatselijk verbranden. Het creëren van een sixpack hangt dus samen met je vetpercentage. Wil je een platte buik en zichtbare buikspieren dan zul je jouw vetpercentage naar beneden moeten brengen!

En hoe breng je dan je vetpercentage naar beneden? Simpel gezegd door meer te verbranden dan te eten. Dit noemen we het creëren van een negatieve energiebalans. Wil jij dus een dunne buik dan zul je moeten beginnen bij het aanpakken van je voeding. Kijk daarna pas welke oefeningen in de sportschool kunnen bijdragen. Je zult constant meer calorieën moeten verbranden dan er binnenkomen, pas dan zul je resultaten zien. Een sixpack wordt ongeveer zichtbaar vanaf een vetpercentage van 16% voor vrouwen, en 12% voor mannen.

De ‘oefening’ die je dus moet doen voor een platte buik, is het aanleren van goede eetgewoontes. Gezond eten, gevarieerd eten, weinig koolhydraten enveel eiwitten. Daarnaast zul je veel moeten gaan sporten. Zowel krachttraining als cardio vormen een belangrijk onderdeel om het vetpercentage te verminderen. Daarnaast heb je een flinke dosis discipline nodig. Natuurlijk is het lastig om die koekjes te laten staan, die zak met chips gesloten te laten en de frituur niet aan te doen. Waarom denk je dat 90% van de Nederlanders geen platte buik heeft? Als jij tot die 10% wilt horen die in de zomer met een strakke buik over het strand kan lopen zul je nu je eetgewoontes aan moeten passen! Hieronder heb ik een aantal tips gezet die helpen bij het krijgen van de perfecte buik.

Platte buik tips

  • Verban snoepjes/koekjes/chips/frisdrank/alcohol en andere ongezonde producten uit je leven. Je zult zien dat het al een hoop scheelt.
  • Lees artikelen over het verlagen van je vetpercentage en leer je een gezonde levensstijl aan.
  • Als je naar de sportschool gaat combineer dan altijd kracht met fitness. Op deze manier verbrand je extra calorieën. Begin met krachttraining en sluit af met cardio-oefeningen.
  • Veel mensen bewegen een beetje in de sportschool, zorg dat jij niet beweegt maar traint! Je moet je aan het eind helemaal uitgeput voelen en alles gegeven hebben.
  • Eet verspreid over de dag meerdere kleine (gezonde) maaltijden. Zorg voor voldoende eiwitten en weinig koolhydraten.
  • Om goede progressie te maken zul je 3 keer per week intensief moeten trainen in de sportschool, en dagelijks gezond moeten eten. Je kunt je maximaal 1 cheatdag in de week veroorloven.
  • Voor het beste resultaat vermijd of eet je in ieder geval minder brood, aardappelen, pasta en rijst. Eet daarentegen meer vlees, vis, eieren, noten en groenten.
  • Kijk op de verpakking van producten naar de hoeveelheid koolhydraten en suikers. Zijn deze hoog? Probeer het product dan te vermijden.
  • Doe in de sportschool oefeningen als crunches, hanging leg raises en cable crunches als je de buikspieren verder wilt verbeteren zodra je een laag vetpercentage hebt bereikt.

Conclusie

Iedereen heeft buikspieren, alleen bij de meeste mensen zijn deze niet zichtbaar vanwege een te hoog vetpercentage. Zodra je het vetpercentage onder de 16% hebt (voor mannen geldt 12%) zul je de blokjesbuik beginnen te zien. Als je eenmaal een laag vetpercentage hebt kun je de spieren nog beter laten uitkomen door specifieke buikspieroefeningen te doen in de sportschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *