×

Welkom bij gezond leven bij zelfstandig wonen

Versterk je gezondheid en welzijn met onze ondersteuning

Zelfstandig wonen biedt veel vrijheid, maar vraagt ook om verantwoordelijkheid en zorg voor jezelf. Wij bieden een breed scala aan programma’s en digitale ondersteuning om je te helpen een gezonde en evenwichtige leefstijl te behouden, zelfs als je zelfstandig woont. Via onze e-health tools, zoals online oefeningen, interactieve dagboeken en tests, kun je concreet aan de slag met je eigen gezondheid. Kies één of twee concrete deelonderwerpen waar je mee aan de slag wilt, zoals het verbeteren van je eetgewoonten of het opbouwen van een regelmatige beweegroutine. Met onze digitale ondersteuning behaal je snel resultaat.


Eetpatronen

Gezond eten is de basis van een goed leven (Gezondheidsraad, 2022). In ons online platform krijg je niet alleen persoonlijke begeleiding, maar ook toegang tot interactieve voedingsplannen, zelfmonitoring tools en wekelijkse voortgangsrapportages. Wil je bijvoorbeeld stoppen met overmatige consumptie van koffie of energiedrankjes? Je kunt gebruik maken van onze dagelijkse incheck-lijsten om je drankinname bij te houden en onze module met praktische alternatieven ontdekken. Dit helpt je om stap voor stap je eetgewoonten te verbeteren en concrete doelen te bereiken.

E-health tool: Voedingsdagboek en real-time feedback over je eetgewoonten.


Beweging en sport

Blijf actief, zelfs als je een drukke agenda hebt (World Health Organization, 2020). Met onze digitale beweegprogramma’s kun je direct aan de slag met een start-wandelprogramma of thuisoefeningen die je kunt aanpassen aan je eigen conditie. Begin bijvoorbeeld met onze interactieve wandelplanner, waarmee je persoonlijke wandelroutes kunt uitstippelen en je dagelijkse stappen kunt bijhouden. Ook kun je gebruik maken van de online coachfunctie die je wekelijks tips geeft om je beweegdoelen te behalen.

E-health tool: Bewegingsplanner met stappenteller en persoonlijke voortgangsoverzichten.


Middelengebruik

Zelfstandig wonen betekent vaak meer vrijheid in keuzes, maar het is belangrijk om bewust te blijven van middelengebruik (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.). Onze e-health tools bieden concrete hulp bij het verminderen van middelengebruik. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van ons stop-met-roken-programma met digitale coaching, waarin je toegang krijgt tot een stappenplan met wekelijkse doelen en herinneringen. Ook kun je je voortgang digitaal bijhouden en krijg je motiverende berichten om je te blijven ondersteunen.

E-health tool: Digitale coaching, stappenplan en wekelijkse doelen voor middelenreductie.


Welbevinden en ontspanning

Stress kan een grote impact hebben op je welzijn (Kabat-Zinn, 1990). We bieden een scala aan digitale hulpmiddelen om je te ondersteunen bij het vinden van balans. Probeer bijvoorbeeld onze online mindfulness-sessies die je op elk moment kunt volgen, of maak gebruik van de ontspanningsoefeningen in onze app die je kunt afspelen tijdens werkpauzes of voor het slapen. Ook kun je onze dagelijkse stressmeter invullen om inzicht te krijgen in je stressniveaus en gepersonaliseerde adviezen te ontvangen.

E-health tool: Dagelijkse stressmeter, mindfulness-video’s en ontspanningsoefeningen in de app.


Slaap

Een goede nachtrust is essentieel, vooral als je zelfstandig woont en je eigen dag- en nachtritme bepaalt (Sleep Health Foundation, z.d.). Onze e-health slaapmodule helpt je bij het creëren van een gezond slaapritme. Begin met het invullen van je digitale slaapdagboek om je gewoonten bij te houden en ontvang aanbevelingen voor een betere slaaphygiëne. Daarnaast kun je gebruik maken van onze ‘inslaaptimer’ met ontspannende audiofragmenten die je helpen sneller in slaap te vallen.

E-health tool: Slaapdagboek met real-time aanbevelingen en inslaaptimers.


Seksueel gedrag en SOA-preventie

Zelfstandig wonen brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee op het gebied van seksuele gezondheid (World Health Organization, 2006). Via ons online platform krijg je toegang tot educatieve modules over veilig seksueel gedrag, inclusief interactieve quizzen en persoonlijke feedback op je kennisniveau. Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om anoniem vragen te stellen aan onze deskundigen en deel te nemen aan onze sociale vaardigheidstrainingen, zoals de cursus “Sterke Vrouw”, die je helpt om bewuste en zelfverzekerde keuzes te maken.

E-health tool: Interactieve quizzen, anonieme vragenmodule en online trainingen.


Hygiëne

Een schone en verzorgde leefomgeving is belangrijk voor je gezondheid (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.). Via onze e-health tool kun je dagelijkse en wekelijkse checklists bijhouden, herinneringen instellen en praktische hygiënetips ontvangen. Daarnaast kun je onze interactieve workshops volgen waarin je leert over persoonlijke verzorging en hygiëne, van tandverzorging tot het bijhouden van een schone leefruimte.

E-health tool: Hygiënechecklists, herinneringen en online workshops.


Interventies

In je dagelijkse leven is het belangrijk om patronen in je gedrag en gezondheid te herkennen. Om je te ondersteunen bij het aanpakken van gezondheidsproblemen, ontwikkelen we stapsgewijze plannen die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Deze gepersonaliseerde stappenplannen helpen je om gezonde gewoontes op te bouwen en te onderhouden.

Hieronder lees u twee interventies wat u kan helpen met het opbouwen van een gezonde leefstijl.


Gezonde gewoontes interventie: eetgewoonten versterken met voedingsbewustzijn

  • Doel: het verbeteren van eetgewoonten door middel van bewustwording en zelfmonitoring van dagelijkse voedingskeuzes.
  • Beschrijving: in deze interventie wordt de focus gelegd op het versterken van gezonde eetpatronen. Gebruikers krijgen toegang tot een uitgebreid Voedingsdagboek waarin ze hun dagelijkse maaltijden kunnen invoeren. Dit helpt bij het creëren van bewustzijn over voedselkeuzes en portiegrootten.
  • Stap voor stap aanpak:
    • Stap 1: gebruiker registreert dagelijks alle maaltijden en dranken in het Voedingsdagboek.
    • Stap 2: wekelijks ontvangt de gebruiker een overzicht van voedingsinname met suggesties voor gezondere alternatieven (bijvoorbeeld minder suiker of meer vezelrijke producten).
    • Stap 3: de app biedt dagelijkse reminders en alternatieve suggesties voor veelgebruikte producten zoals energiedrankjes.
  • E-health tools: Voedingsdagboek, reminders voor gezonde alternatieven en wekelijkse feedback.

De betrouwbare apps die je kan gebruiken bij deze interventies zijn: Eetmeter (Voedingscentrum), MyFitnessPal en Yazio.


Beweegboost interventie: actievestart en bewegingstracker

  • Doel: het opbouwen van een regelmatige beweegroutine door middel van een startprogramma en stapsgewijze doelen.
  • Beschrijving: voor mensen die een druk schema hebben, biedt deze interventie een praktische en haalbare manier om meer beweging in hun leven te integreren. Via een Wandelplanner en Stappenteller krijgen gebruikers de mogelijkheid om laagdrempelig aan de slag te gaan met dagelijkse wandelingen. Persoonlijke voortgangsdoelen worden wekelijks geëvalueerd om motivatie en consistentie te bevorderen.
  • Stap voor stap aanpak:
    • Stap 1: gebruiker kiest een wandeldoel, bijvoorbeeld 5.000 stappen per dag, en plant via de Wandelplanner persoonlijke routes.
    • Stap 2: de stappenteller in de app houdt dagelijks de voortgang bij en geeft tussentijdse updates over doelbereik.
    • Stap 3: elke week krijgt de gebruiker persoonlijke beweegadviezen om het wandeldoel geleidelijk te verhogen of te variëren met andere eenvoudige oefeningen.
  • E-health tools: wandelplanner, stappenteller, wekelijkse voortgangsoverzichten en beweegadviezen.

De betrouwbare apps die je kan gebruiken bij deze interventies zijn: Google Fit, Samsung Health en MapMyWalk.

Deze interventies zijn gericht op het ondersteunen van gebruikers bij het verbeteren van eet- en beweeggewoonten door middel van zelfmonitoring, feedback en praktische tools. Met deze interventies kunnen gebruikers stap voor stap werken aan een gezondere leefstijl, afgestemd op hun eigen tempo en voorkeuren.

Beide interversies apps zijn gemakkelijk te downloaden via de Play Store en App Store.

Wil je meedoen of meer weten?

Kun je het contactenformulier invullen. Het contactenformulier vindt u onder het kopje contact.

Auteur

leefgezond.info@gmail.com